Sommar vid Sommen – Camilla Dahlson

I Sommar vid Sommen som är skriven av författaren Camilla Dahlson får vi följa Disa som jobbar som ekonom på ett byggföretag i Stockholm. Hon känner sig utfryst på jobbet. På fritiden är hon för det mesta ensam. När chefen anställer en ny kollega inom ekonomi så blir Disa mindre värd. Det blir en sak för mycket för Disa. Då börjar hon fundera på vad hon verkligen ska göra? Ska hon ta chansen att göra det som hon pratat med sin väninna Petra om?

Disa börjar känna sig stel i axlarna efter att har suttit i samma ställning länge. Årsbudgeten gör henne lite stressad. Det är mycket som ska stämma och inget får bli fel. Hennes mage började kurra, hon tittar på klockan och i lokalen runt sig. Alla hade gått på lunch utan att fråga om hon ville med. Nu fick hon äta lunch själv igen, hon skulle ha tagit med sig matlåda.
Hon satt länge på sitt favorit sushiställe. Vid hennes favoritbord som var ut emot gatan där hon kunde sitta och titta på människor som gick förbi. Efter hon ätit färdigt så bestämde hon sig för att gå en runda. Hon hamnade i Kronobergsparken de är en oas mitt i staden. Disa tyckte att de är skönt att slippa avgaser och betong och istället få hon njuta av träd och buskar. Det är mitten på mars så inget blommar ännu men hon tyckte bara de var skönt att komma bort ifrån kontoret lite.
Disa går tillbaka till kontoret tittar runt lite på Arbetsförmedlingen för att se om där finn något annat jobb att söka. Men hon hittar inget som är intressant. Det är bara samma arbetsuppgifter som hon har nu. Disa känner att hon inte vill jobba med samma sak. Så skulle hon byta jobb, så skulle hon göra något annat.

Hon skriver ett mail till sin väninna och undrar om hon kan ses ikväll? Det är något hon vill prata med henne om. Hennes väninna Petra svarar snabbt att hon inte kan ikväll. I mailet frågar hon Disa om det kan äta lunch imorgon istället. Dagen efter så går Disa till jobbet igen och fortsätter med sina arbetsuppgifter när hon får ett mail ifrån Petra, hon hinner inte med deras lunchen idag. Disa blir ledsen och får tårar i ögonen.
Disa tittar på klockan och ser att lunchen närmar sig. Hon hör många av sina kolleger som är på väg ut för att luncha men ingen frågar henne. Nu är hon ensam på lunchen igen. Disa orkar inte äta ute själv idag igen, så hon går ned till McDonalds på hörnet och köper en hamburgare och en dricka med sig och sätter sig i personalrummet.

På bordet ligger det en massa byggtidningar. Hon ser även att där ligger en Dagens Nyheter och bläddrar till annonserna. Hon ser att en tvårumslägenhet i kvarteret mittemot hennes lägenhet på Södermalm är till salu för 5,1 miljoner kronor. Det är en galen summa tycker Disa. Hon blev lite gladare för då är miljonär.
Disa bläddrar vidare och ser en annons på en lite gård vid sjön Sommen i södra Östergötland. På den lilla gården finns det hallon- och jordgubbsodlingar, och det ingick 20 hektar skog. Där ligger även fyra fastigheter; bostadshuset, stort gästhus, uthus och ladugård. Det lägsta anbudet är 4.9 miljoner. Disa blir nyfiken och känner att det hade varit skönt att bo i skogen.

En ny dag på jobbet börjar med att Disas mobil plingar till. Det är Petra hon undrar om hon kan äta lunch idag. De planerar att de ska ses på lunchen. Disa och Petra träffas för lunch. Petra berättar om sitt jobb på advokatbyrån och hur stressigt det är. Disa berättar att hon vill byta jobb. Väninna tycker att det är en bra idé. Hon säger till väninna att hon kanske flyttar till Östergötland och starta eget. Disa säger att hon kanske ska starta ett bed & breakfast. Petra tycker att det är en galen idé. De avslutar sin lunch och går tillbaka till sina respektive arbetsplatser.

När hon kommer tillbaka efter lunch och sätter hon sig vid datorn och börjar jobba igen. När det knackar på hennes kontorsdörr. Chefen kommer in och presenterar en ny kollega som heter Hannes Almqvist och Disa visste inte ens att det fanns en tjänst ute. Hennes chef säger att han finns där för att avlasta henne i sitt arbete.

När hon på måndag morgon ska gå igenom sina mail så ser hon ett som har kommit från chefen. Det står att Hannes Almqvist ska ingå i ledningsgruppen. Det är en sak för mycket för Disa. Hon bestämmer sig för att hon ska gå intill chefen och säga upp sig. Hon tar mod till sig och går in på hans kontor och säger rakt ut att hon vill säga upp sig.
Han frågar henne om hon har ett annat jobb på gång. Hon säger nej och berättar att hon ska starta ett bed & breakfast.

I Sommar vid Sommen kan du läsa fortsättningen, om hur det går för Disa och hennes dröm om ett bed & breakfast. Startar hon sitt bed & breakfast eller blir hon fast på sitt kontorsjobb?

Sommar vid Sommen är en härlig sommarbok som gör en varm i själen. Med de vackra beskrivningarna av landskapet. Följ med på älgjakt, målarkurser och träffa ett gäng härliga människor. Detta är verkligen en bok man kan ta med sig ut i hängmattan och njuta.

Mitt betyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen