Fritt Fall – Anneli Olsson

Boken Fritt fall är den första delen av Anneli Olsson och denna bok fick mig verkligen att vilja läsa mer om Alva. Det var väldigt svårt att släppa boken. Den är väldigt spännande och att våga göra en sådan resa som Alva. Det hade aldrig jag själv vågat göra. I boken får vi alltså följa Alva i hennes liv på resebyrån Far & Flyg och hennes förhållande med Tony.

Alvas liv rullar på men en dag när hon sover över hos sin pojkvän så vaknar hon av att hon hör att han pratar med någon i vardagsrummet. Hon går upp för att lyssna vid dörren men går inte utifrån sovrummet. Hon går och lägger sig igen. Dagarna går och hon har märkt att Tony har blivit mer och mer irriterad på henne utan anledning. Hon föreslår att de ska ta en spadag tillsammans men han verkar inte intresserad av de.

Några dagar senare så får hon ett sms av Tony där de står ”Alva jag vet inte hur jag ska säga det här. Men det är något jag tänkt på länge. Jag tror att du kanske också har känt att det inte varit bra. Jag har kommit fram till att jag behöver vara själv. Du och jag funkar inte längre och det känns inte schyst mot dig heller att vi fortsätter. Hoppas du förstår. / Tony”.

Efter det sms så rasar Alvas värld och det blev inte lättare när hon en dag stöter på honom och med armarna om en annan kvinna som Alva kände igen. Hon är bekant till hennes väninna Camilla. Dagarna gick och det blev bara svårare och svårare för Alva att få dagen att fungera som vanligt.

Camilla kom på den briljanta idén att de skulle ta en långresa tillsammans på cirka åtta veckor. Alva är först osäker, för hon är så flygrädd och vågar inte heller åka på sådan lång resa. Till sist så tackar hon ja till Camillas erbjudande och tillsammans så börjar de spåna på en resa. Alva pratar även med sin chef om att få göra utlandsresan för företagets räkning. Hennes chef är osäker, men hon ger med sig och hennes chef bokar hennes resa. Alva blir bara mer och mer nervös när det närmar avresa. Då får hon ett tråkigt besked. Camilla kan inte följa med för hon har blivit erbjuden en högre befattning på sitt jobb som hon inte kan tacka nej till. Alva blir förstås ledsen men hon säger till henne att det inte gör något och att de kan flytta fram resan. Camilla tycker ändå att Alva ska göra resan för att komma bort ifrån allt och få en annan syn på livet.

Alva pratar med sin chef igen och berättar för henne att hon måste boka om resan av personliga skäl. Hennes chef blir arg och säger att hennes resa inte går att avboka. Då blir Alva orolig och hon vet inte vad hon ska göra. Ska hon åka själv eller lura alla och åka till sina föräldrar i två månader. Hon bestämmer sig till sist för att ändå åka. På flyget så får hon panik och vill bara gå av igen. Sidan om henne på flyget sätter sig en kille som märker att hon mår dåligt. De börjar samtala och de hjälper varandra med flygrädslan.

Han heter Erik och bor i Uppsala och pluggar till läkare. De klickar direkt och det visar sig att de ska till samma resmål under den första del av hennes resa. Erik och Alva bestämmer sig för att hitta på något innan han ska möta upp sina vänner och fortsätta sin resa med dem. De har väldigt trevligt tillsammans och Alva berättar om sitt nästa resmål för honom och de bestämmer sig för att hålla kontakten med varandra. Några dagar senare så bär de av till Australien där hon ska delvis titta på Operahuset i Sydney. Resan är jobbig eftersom hon fortfarande tänker på Tony. Hon försöker att lägga det åt sidan och fokusera på sin resa.

Hon går tillbaka till sitt vandrarhem och lägger sig på sängen. Det hade kommit nya gäster till hennes rum. Där kommer in en tjej i rummet som visar sig var från Norge. Hon heter Benedicte men kallar sig för Benni. Alva blir erbjuden att följa med på gayklubb med Bennis två vänner. Hon tackar ja till det. Benni och Alva blir vänner på den korta tiden som träffas och bestämmer sig för att träffas upp vid nästa destination. På den resan så händer det en del. Alva träffar Dominic som hon hade sett på flyget för ett tag sedan. De råkar hamna på samma guidade tur som hon hade bjudit med sig Benni på. Det går inte så bra på turen och Benni och Alva hamnar i vattnet under en kajakpaddling. Senare på kvällen så träffas Benni och Alva igen. De börjar prata om varför de är där de är just nu. Det visar sig att Benni hade gått in i väggen efter att ha jobbat som sjuksköterska under många år. Hon är ute och reser för att hitta tillbaka till sig själv. Det är sista kvällen med Benni och Alva kommer sakna henne, men Benni lovar att de skulle mötas upp igen.

Alva hade en sak kvar att göra innan hon är tvungen att resa vidare. Hon skulle titta på en vulkan i området. Alva ville egentligen inte göra det men hon bestämde sig för att göra det ändå. På bussen till den nya destinationen så träffar hon en amerikan på bussen. Han presenterar sig som Dominic. De pratar en stund men Alva råkar somna och vaknar igen när busschauffören gjorde ett utrop att de är framme. Han frågar om hon ska göra vandringen till vulkanen och han erbjuder sig att hon kan gå med honom. Det är här som deras heta romans startar. När Dominic väl ska resa hem så blir Alva jätteledsen och hon står kvar på trottoaren tills hon inte kan se bussen längre.

Hur kommer resan att gå? Kommer hon klara sig igenom hela resan? Kommer det bli något mer mellan henne och Dominic? Kommer de klara ett eventuellt distansförhållande? Vad kommer hända med Erik från flyget? Blir det något mellan dem när hon kommer hem? Kommer Benni och Alva att hålla kontakten? Frågetecknen är många men dessa får ni själv ta reda på för jag vill inte avslöja något mer från boken.

Mitt betyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen