Leon – Mons Kallentoft & Markus Lutteman

Boken Leon är den andra delen i Zack-serien. Det är väldigt spännande att få följa Zack igen och läsa om hur han kämpar med sitt drogmissbruk och samtidigt försöker sköta sitt jobb. Men han förstår mer nu, om varför han skadar sig själv på det sättet han gör. Han dämpar sin ångest med drogerna på grund av allt som hänt i hans liv. Hans mamma jobbade som polis och blev mördad under ett uppdrag och hans pappa var vakt med dog när Zack var väldigt ung. Med andra ord har Zack inte haft en lätt uppväxt.

En dag så får Zack och hans team ett samtal från en man som har flugit med en drönare över en gammal nedlagd fabrik. Han hade sett att där låg en kropp uppe på skorstenen som var en av de få delar som fanns kvar av fabriken. Zack och hans kollega Deniz är snabbt på plats. Efter man har samlat in allt bevismaterial så möts de återigen på polisstationen för att gå igenom det som de har fått fram. Den rättsmedicinska läkaren hade fått fram att det är ett barn med utländsk härkomst. Han kunde inte avgöra ett exakt dödsdatum eller tid.

För att de ska kunna komma vidare i fallet så går de ut med en bild på pojken i tv och hoppas att det ska ge tips, som kan hjälpa utredningen framåt. De får in ett tips av en kvinna som jobbar på en flyktingförläggning där pojken hade bott. Och man får även ett namn på pojken, han heter Ismail. Några dagar senare får Zack och de andra utredarna en video skickad till sig. Det är en video på den försvunna pojken. På videon hör man ett morrande ljud och pojken blir skräckslagen, och tycker upp sig i ett hörn i buren han är instängd i. De upptäcker en skugga i form av ett lejon som rör sig i mörkret. På sidan av väggen kan man se en klocka som räknar ner. Alla sitter runt skrivbordet och tittar videon, men de kan inte göra något eftersom pojken redan är död.

Senare i videon kan man se att buren öppnas och Ismail kryper ut och springer därifrån. Därefter kan man kan inte se vad som händer på videon eftersom allt utspelar sig bakom en vägg. Däremot hör man ett nytt morrande och skrik från Ismail som plötsligt tystnar och allt blir stilla. Alla utredare som är samlade kring bordet sitter tysta.

Några dagar senare så försvinner ytterligare en pojke. Zack och hans kollegor får reda på att hans pappa äger ett av de största gamingföretagen i Sverige. Polisen misstänker först att det är pojkens pappa. Men kan han verkligen ha kidnappat sin son? De utreder vad hans pappa gjort under de senaste dagarna. Pojkens pappa var inte hemma vid tillfället då hans son kidnappades för han var på en affärsresa.

Nya spår kommer fram i utredningen som leder dem till en tidigare anställd på pojkens pappas företag. Däremot lever han inte mer, så Zack och Deniz får prata med hans syster. De får reda på är att deras lillebror Gustav tog broderns bortgång hårdast. Några dagar senare skickat ett nytt mail till utredarna. Denna gång blir det verkligen en kamp mot klockan, då det är en direktsänd video. Kommer Zack och hans kollegor att hitta fram till pojken i tid, innan lejonet sätter klorna i honom?

Detta är minst sagt spännande deckare som är en riktig bladvändare. Det är svårt att lägga ifrån sig boken och särskilt i slutet när det är en kamp mot klockan. Det är även intressant att följa Zack och hans egna kamp med mörka tankar och hans hemlig drogmissbruk. Han balanserar mellan två världar och försöker att hålla ihop det för att vara en duktig och bra polis.

Mitt betyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen