Bambi – Mons Kallentoft & Markus Lutteman

Boken Bambi är den tredje boken av Zack-serien som är skriven av Mons Kallentoft och Markus Lutteman. Vi får fortfarande följa kriminalinspektören Zack i hans karriär inom Stockholmspolisen. Denna gång hittas flera ungdomar döda vid två tillfällen och på olika platser med några dagars mellanrum. Det blir Zack och hans kollega Deniz som måste lösa det.

Zack har slutat med drogerna och han känner sig mycket lyckligare nu. Hans förhållande med Mera blomstrar. När dem två firar sin första midsommar tillsammans så har Mera köpt en present till honom. Han öppnar den och där i finns en förlovningsring. Mera säger att hon bara vill vara med honom för alltid. Han sätter på ringen men han tycker att de känns ovant att ha den på sitt finger. Han känner sig dock gladare än på länge. I hans tankar finns dock kvinnan han träffade på svartklubben för några månader. Han och Hebe har haft lite kontakt sedan dess. Han vill inte att förhållandet med Mera ska ta slut för han älskar verkligen henne.

På midsommarnatten så ringer hans kollega Deniz och berättar att det har skett mord på Kopparkobben som är en ö i Stockholms skärgård. Deniz ser ringen på Zacks finger i helikoptern på väg till Kopparkobben där ungdomar har hittats döda. Hon kramar om honom och säger grattis.

När de kommer ut till ön så är alla ungdomarna döda förutom en som fortfarande har puls. Ambulanspersonalen är där och snabbt får i väg henne till sjukhuset. Det ser ut som de har skadat sig själv och varandra. Det är rena blodbadet runt kropparna men ingen får ihop hur detta har skett. Deniz ser att det fattas en, eftersom det finns fler skor än kroppar. Trots idogt letande hittar de inte den sista kroppen. Därför så blir den person misstänkt för morden på ön.

Denna händelse göra att Zack återigen kommer in i ett mörker men han fixar det när han tänker på Mera. Han har slutat med drogerna och är helt drogfri. Det har gjort att hans och Abdulas vänskap inte är lika stark som den en gång var. Efter det som hände med araberna så stack han till Thailand ett tag för att koppla av och låta allt lägga sig.

Det har gått några dagar sedan upptäcken av de döda ungdomarna på ön. Mera har tagit med Zack till hennes favoritrestaurang. När de sitter där och äter så berättar Mera att hon är gravid och att han ska bli pappa. Då bestämmer han sig för att bli den bästa pappan han kan bli och att han aldrig ska bli som sina egna föräldrar.

Zack får dock lägga sina glada tankar åt sidan och istället inrikta sig på ytterligare ett fall där man hittat ungdomar i en pool vid en villa. Alla har tagit samma drog som dem ute på Kopparkobben. Det är exakt samma tillvägagångssätt. Antingen har de dödat sig själv eller varandra. När Sam från rättsmedicinska letar efter bevis, så hittar han jordiga skoavtryck. När han sedan tar sig ner till poolen så hittar han några tabletter i en tygpåse. Det visar sig vara drogen Bambi. Sam informera Zack om fynden. Zack letar vidare för att se om han hittar något mer. Under en rottingfåtölj ser han något rosa. Han plockar upp det med en servett och ser att det är en av tabletterna. Han lägger den i sin ficka, men varför han gör det vet han inte.

Han bestämmer sig för att han testa drogen för att ta reda på vad som hände med ungdomarna. Han ber Abdula om hjälp och de tar sig till ett gammalt nedlagt färglager. Abdula tejpar fast Zack i en stol. Han ger Zack tabletten men han har svårt för att svälja den, eftersom han tänker på om han verkligen ska gör detta. Han sväljer till slut den, då kommer ett fantastiskt lyckorus av kärlek. Han vill bara krama om Abdula och aldrig släppa taget men sedan kommer mörkare tankar att han måste mörda Abdula och sitt ofödda barn av kärlek. När ruset har försvunnit så berättar han för Abdula vad han kände. Zack måste berätta detta för sin chef Douglas när han kommer till jobbet nästa dag.

När han kommer till jobbet nästa dagen berättar han för Douglas, men att hans källa har återberättat det som han upplevt med en Bambi i kroppen. Douglas tittar på Zack precis som att han kan se igenom honom. Zack säger att han får berätta det för dem andra under morgonmötet. Zack menar att han själv kan inte berätta för de kommer inte tro på en gammal missbrukare.

Tiden går och de kommer inte framåt i utredningen. Zack och Mera går runt i butiker för att titta på saker till bebisen. Detta trots att Zack tycker det är förtidigt. När de är på väg till Meras lägenhet så kör en bil upp sidan om dem. Plötsligt öppnar de i bilen automateld mot Zack och Mera. Han försöker skydda Mera men hon blir skjuten i magen. När bilen försvunnit iväg sitter Zack med Mera i sina armar.

Zack faller tillbaka i sitt drogmissbruk och mycket längre ned i mörkret än tidigare efter skottlossningen mot honom och Mera. Dagarna går ihop och han vet inte vad han ska göra. Han har verkligen nått botten denna gång och han vet inte hur han ska ta sig ut. Det enda han vet är att han måste hitta personerna som sköt mot honom och Mera. Men för att kunna komma framåt så be han om hjälp av sin chef Douglas för att komma in på ett bra behandlingshem. Zack lovar sig själv att när han kommer tillbaka till jobbet igen ska han hitta den som de som sköt och lösa morden på ungdomarna på grund av drogen Bambi.

Vad kommer att hända härnäst? Kommer han tillbaka till jobbet igen efter tiden på behandlingshemmet? Kommer han och hans kollegor att kunna lösa fallen med de döda ungdomarna. Och, hittar han dem som sköt mot honom och Mera? Det finns många lösa trådar som måste bindas samman.

Precis som de tidigare böckerna i Zack-serien så går det knappt att lägga ifrån sig den. Jag vill bara veta vad som händer härnäst. Det händer hela tiden något nytt och historien får plötsliga vändningar som gör en helt tagen. Denna bok är inte bara spännande utan även medryckande utan även välskriven. Det känns verkligen som det som händer i boken mycket väl kan hända i verkligheten.

Mitt betyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen