Fågelskådaren – Christina Olséni och Micke Hansen

Boken Fågelskådaren är den andra delen i bokserien från Falsterbonäset av författarduon Christina Olséni och Micke Hansen. Precis som i första boken så blandas mordmysteri med en stor portion humor. Även denna gång är det ett vinnande koncept som ger både spänning som skratt.

Allt börjar en tidig septembermorgon, då en välbärgad fågelskådare hittas död på heden i Falsterbo. Det blir än en gång upp till Lisa, Mårten och Fredrik att hitta mördaren. Det ställer dock till det en gnutta då vännerna Egon och Ragnar blir inblandade i utredningen. När det sker ytterligare ett dödsfall så blir den idylliska semesterparadis i söder så blir det på allvar något som medier börjar skriva om. Något som varken poliskollegorna Lisa och Mårten eller åklagaren Fredrik är vana vid. 

Egon och Ragnar har en benägenhet att bli inblandade i mordutredningar som de inte själva har något att göra med. Att det ligger en död man när det ska ha fågelbingo på heden är inget de kan hjälpa. Däremot kanske de skulle underrättat polisen om den döde fågelskådaren innan de genomför fågelbingon. Egon vill helt enkelt inte ringa polisen för han vill ha sitt fågelbingo tillsammans med Jan Häger och andra hängivna fågelskådare. Därför så får Egon den briljanta idén att flytta på den döde mannen för att de ska kunna genomföra fågelbingon ändå. Trots att Ragnar och Jan protestera så blir de ändå som Egon vill. När de är klara med sitt fågelbingo så ringer Jan till polisen.

Åklagaren Fredrik som är blandar pappledighet med sjukskrivning blir än en gång förbaskade över Egon och Ragnars inblandning. Fredrik är dessutom brorson till Egonr. Och inte för allt så länge sedan (förra boken) flyttade vännerna Egon och Ragnar den döde klubbdirektören Silfverstolpe från en bunker på Falsterbo golfklubb till hans kontor i klubbhuset. Då som nu krävs det mycket av Fredrik för att hålla dem båda utanför mordutredningen.

Några dagar efter mordet på fågelskådaren så sker ytterligare ett mord på idylliska semesterparadis. Denna gång så hittas en kvinna med koppling till den döde fågelskådaren död. Precis som med fågelskådaren finns det inte så mycket bevis för vem som har gjort det. Egentligen bara att det är samma tillvägagångssätt i bägge fallen. Vad är det som händer i Falsterbo? Vem är det som går runt och mördar fågelskådare?

Detta är en mysteriekomedi med mycket värme och humor. Det är svårt att inte skratta åt Egon och Ragnars tokigheter. Allt landar i en bra och välskriven historia med stundtals igenkänningsfaktor. Precis som efter första boken så vill jag gärna kasta mig in i en ny bok med mordmysterier från Falsterbo. Och bland annat läsa vidare om hur Egon och Ragnar klarar sig ur nästa knipa som de hamnar i.

Mitt betyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen