Jul i Krinolin – Amanda Hellberg

Boken Jul i Krinolin av författaren Amanda Hellberg utspelar sig på 1870-talet. Lovisa Lind ska snart emigrera till Amerika. För att kunna tjäna ihop till resan så jobbar hon i en konfektbutik som ägs av fru Brask. Lovisas liv tar en helt annan vändning än den som hon hade bestämt sig för. Hon får tillsammans med fru Brask ett uppdrag. Och det är att göra konfekt till Baron von Devers vinterbal. Det är en kärlekshistoria med en mysig julkänsla och passion.

Lovisa Lind är en väldigt fattig flicka som hankar sig fram när svälten var som störst under 1870-talet. Hon föddes med klumpfot och ett ben som är kortare än de andra. Hennes mamma tyckte inte lika mycket om henne som hennes syster Kajsa. Under svältens tid så dog Lovisas syster Kajsa efter en längre tids sjukdom relaterat till svält. Även hennes föräldrar insjuknade på grund av svälten. Men Lovisa gjorde allt för att ta hand om dem och så länge hon kunde. En dag kom hennes syster tillbaka i form av en ande och pekade mot skafferiet. Lovisa visste då vad hon var tvungen att göra för att själv överleva.

Hon gav sig av och lämnade sina sjuka föräldrar ensam. Hon hamnade hos fru Brask som hade en konfektbutik, där man kunde köpa massor av godsaker. Men Lovisa tänkte inte stanna hos henne. Hon hade andra planer. Hon ville ta sig Amerika och sina släktingar där.

En dag så hade Baron von Dever varit och handlat i Gotteboden som konfektbutiken hette. Han hade dock glömt sin konfektyr. Lovisa fick i uppdrag av fru Brask att ta sig till tågstationen för att överlämna det som han hade handlat i butiken. Hon går fram till Baron von Dever på tågstationen men eftersom alla tittar på dem så går de ut. Utanför räcker Lovisa över hans konfektyr. Då sa han något som fick henne att förstå att han bara är som alla andra. Hon gick därför därifrån.

När hon lämnar tågstation ser baronen att hon tappar sin scarfs och han tar upp den och luktar på den. Den doftar Lovisa, en härlig vaniljdoft som fick han hjärta att smälta. När Baron von Dever kommer hem till sitt gods så gick han direkt upp på sitt rum. När han väl satt på sitt rum så öppnade han det som han hade köpt i Gotteboden. Han älskade alla smaken av chokladen som smälte i munnen. Han kallade på sin butler Ruben och sa att han skulle skriva till Gotteboden och berätta att de fick i uppdrag att göra konfektyr till hans vinterbal. 

Lovisa och fru Brask börjar förbereda allt som ska göras men det är Lovisa själv som får åka till godset där baronen bor eftersom fru Brasks mamma har blivit sjuk. Fru Brask ger Lovisa i uppgift att kolla vad de har för ingredienser och vad de har för uppläggningsfat. Hon får en bok och en penna att skriva ner allt i. Lovisa blir hämtad av Baronens tjänstefolk.
Väl framme så går hon ned i köket. Där träffar hon kokerskan och köksbiträdet Emmy. Emmy visar vad de har i köket och Lovisa antecknar allt. Sedan visar Emmy, Lovisa runt i de stora huset. Hon börjar med att visa var Lovisa ska sova. Sedan samlas alla vid bordet, men Ruben kommer in och säger till Lovisa att du ska inte äta här utan i den fina salen. Hon följer med Ruben.

Där inne står baronen. Han blir förvånad att se Lovisa. Hur kommer de att slut? Kommer dem förstå kärleken som de känner för varandra eller kommer de att leva olyckliga för alltid? Kommer baronen att berätta sin hemlighet för Lovisa? Kommer exfruns familj släppa det eller kommer det att komma konsekvenser för att han har blivit kär i någon annan?

Vill du veta om kärleken växte sig starkare mellan Lovisa och Baron von Dever, eller om hon tog sitt pick och pack och reste till Amerika. Denna historien är en sorglig och mörk historia som får en att känna sorg och glädje på samma gång. Denna fick mig att tänka många gånger, att Lovisa och baronen inte själva insåg den ömsesidiga kärleken som fanns mellan dem. Detta är en julbok som jag verkligen kan läsa om flera gånger. Den är romantiskt spännande med många livsavgörande beslut, men även hemligheter som kommer upp till ytan.

Ta fram något varm att dricka, sätt igång en brasa och kryp upp i soffan med en varm filt och njut av denna fantastiska bok.

Mitt betyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen